31 juli: Stay in your vehicle

Nog geen drie kilometer op de fiets en rechts boven, met nog geen 50 meter afstand, zien we de eerste beer. Een zwarte. Ongeveer 1 bij 1,50. Niks aan de hand. Gewoon doorfietsen. Freek heeft met zijn vader twee jaar geleden in Amerika bijna naar huis moeten gaan, zonder überhaupt ook maar een beer te spotten. Ha grappig. Waar we gisteren enorm hebben genoten van het hemelsblauwe water, genoten we vandaag van het oneindige groen. Naja oké, niet alleen maar groen want iedere vijf kilometer was er een uitkijkpunt met uitzicht op de bergen die we passeerde. Oja en ook nog de Aathabasca Falls gezien. Dit klonk dus alsof er meerdere watervallen waren, maar in werkelijkheid was het er maar één. Niet zo blauw, maar wel heel wild en daarbij een leuk uitzicht om even te lunchen.  

We hebben de afgelopen dagen veel gefietst zonder ons hele hebben en houden, vandaag dus voor het eerst met bagage. Totaal ander verhaal. Met minimaal 12 kilo per fiets extra, vind ik een berg op geen pretje. De berg af daarentegen is een ander verhaal. Een lekker kort verhaal eigenlijk, want je bent zo beneden. De wegen waarop we fietsen zijn ook nog eens gloedje nieuw. Lekker asfalt. We fietsen in deze parken en waarschijnlijk ook in Amerika op de vluchtstrook. Klinkt heel stoer, maar iedere Canadees haalt ons met de meest ruime inhaalmanoeuvre in. De auto’s op de weg beschermen ons tegelijkertijd tegen de beren, het geluid vinden de beren vaak onprettig en houden ze zo van de weg. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op de regel. Vandaar die leuke borden met: ‘Bears on the road, please stay in your vehicle’. Niks ironischer om als fietser deze woorden te passeren natuurlijk. Mocht er een beer langskomen hebben we het volgende plan:

1. Ik grijp mijn Wildthorne uit mijn stuurtas, wat een verschrikkelijk luid geluid maakt, wat in eerste instantie al het wild en de beren zou moeten afschrikken.

2. Mocht de beer toch op ons afkomen, heeft Freek de Bearspray op zijn stang zitten. Deze spray is een soort Peperspray, wat je normaal vind in de handtas van ieder verstandige vrouw die alleen op pad gaat. Deze is alleen 50x zo heftig. Wil je dat deze spray echt werkt, moet je wachtten totdat de beer op 2 meter afstand is. Succes Freek!

3. Mocht de beer met een gigantische snelheid op ons afkomen rennen, hebben we gezamenlijk besloten de eerste en beste auto die we zien, tegen te houden en erin te springen. Of om te keren en als een idioot de berg af te fietsen. Beren hebben namelijk ontzettend veel kracht in hun achterpoten, waardoor ze goed kunnen klimmen. Maar de voorpoten daarentegen zijn daarmee vergeleken kippenpootjes. Dus in theorie zijn het slechte afdalers…

Eerst zien dan geloven.

4 gedachtes over “31 juli: Stay in your vehicle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s