5 & 6 Augustus: Waar rook is…

Na een lekker rustig fietsweekendje rondom Lake Louise, waarbij we de beentjes wat rust gunden, vertrokken we maandagochtend in de richting van Radium Hot Springs. Driemaal raden wat we als ontbijt hadden… Juist ja, een berg for breakfast. Mjammie. Amper de camping af en de klim begon al. Nu plannen we het natuurlijk zo dat we s’ochtends de klimmetjes hebben, zodat we de rest van de dag gewoon lekker kunnen doorfietsen. Het is soms een mentaal spelletje en met een grote klim op het einde van de dag, geniet je toch een stuk minder van de omgeving. 

De klim was goed te doen, alleen erg lang. Geen probleem, hadden weer genoeg nieuw asfalt en bergen (ha-ha) aan prachtige natuur om ons heen. En zag daar, de lang verlangde afdaling. Helaas, zodra we aan de afdaling begonnen kwam de wind er een stokje voor steken. Waar je anders rustig zonder te trappen met minimaal 25 km per uur naar benen ging, was het nu wel trappen en dat voor 16 a 18 km per uur. Nou dat lukt ons ook wel prima op een valsplatte weg…. Balen. Maar nog steeds een mooie omgeving.

Naar mate de afdaling vordert, rijden we een soort van slagveld in. De grote stukken groen, hadden plaats gemaakt voor grote stukken grijs. Grijze en bruine verdorde bomen. Somber. Na de eerste de beste bocht, zagen we rook. En inderdaad waar rook is, is vuur. We hadden geluk dat we langs de weg van onze route mochten rijden. Het stond helemaal blank. Links en rechts helikopters met enorme waterzakken om de branden te blussen. Heel indrukwekkend om te zien. Er was geen houden aan. 20 km lang door de bosbranden gefietst. We zagen de vuurtjes nog geen 10 meter van ons af branden. En pikke zwart, de meeste bomen langs de weg waren gewoon donker. Alsof we door een scène uit Game of Thrones reden, waarbij uit iedere bocht een groot leger vandaan kon komen. Ook had het wel iets weg van de vuur shows in Disney of Universal studio’s. Maar nu in het echt. Het was triest om te zien, maar gaaf om mee te maken. De natuur zelf weet dit ook, op de al wat langere kale plekken waar vuur is geweest, bloeien prachtige paars/fuchsia kleurige bloemen. Fireweed genaamd. In grote getallen kleuren ze de sombere natuur weer wat vrolijker. 

Toen we eenmaal als geroosterde kippetjes, weer langs gezonde bomen reden, leek het alsof de natuur wist dat ze hulp nodig had. Het begon te regenen. Wat gaf dat een gaaf gevoel. Wonderlijk bijna. En vandaag is route 93 afgesloten, wat een geluk hebben we gehad…..

2 gedachtes over “5 & 6 Augustus: Waar rook is…

 1. Anoniem

  Wat een geluk dat de brand op z’n retour was.
  Niet fijn om in te rijden lijkt me.
  Maar jullie, de positivo’s weten er toch weer een mooi verslag over te schrijven.
  Gr. Ben en Trudy

  Like

 2. Pien

  Bizar he zon brand en ook mooi om te zien hoe snel natuur zich hersteld. Soms brengt brand zelfs iets goeds mee… heerlijk om in jullie verhaal een beetje ‘mee te fietsen’. Lekker blijven genieten en veel liefs uit Malawi 😘😘

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s