14 Oktober: Alcatraz

Aangekomen bij Pier 33, zagen we heel wat mensen in de rij staan voor de ferry naar Alcatraz, het eiland wat vooral bekend is geworden door de gevangenis die hier van 1934 tot 1963 heeft gezeten. Zelf doen we natuurlijk ook lekker mee aan het massa toerisme wat hier bedreven word. Gewoon achter in de rij aansluiten. Wij hadden eigenlijk hartstikke veel geluk dat er nog een plekje voor ons was, want tijdens hoogseizoen, moet je minimaal een paar weken van te voren je kaartjes bestellen.

Als je van veraf naar het eiland kijkt, lijkt het door zijn kleur, omvang en hoogte een beetje op de Akropolis in Athene. Bijna op het eiland zijnde, zie je toch dat het wat minder fraai is dan dat het van veraf had verwacht. Dat is niet gek als je je bedenkt dat dit eiland 365 dagen per jaar vol in de wind staat. Ook is het niet gek als je eenmaal weet wat er allemaal gebeurd is in de kleine 200 jaar dat dit eiland gebruikt werd.

Zoals jullie Alcatraz kennen, was het alleen een gevangenis, maar voor 1934, werd het voor het eerst door militairen in gebruik genomen in 1850 vlak voorhet beïnvloed van  de burgeroorlog. Het eiland diende toen als een uitkijk post om schepen buiten de baai te houden. Daarna werd het gebruikt door het leger. 

En pas in 1934 bedacht men, ah, laten we hier een gevangenis bouwen, niemand en echt niemand zou levend van dit eiland kunnen ontsnappen. Het water is te koud en het dichtbijzijnde land te ver, geen ontsnappen aan. Als je je slecht gedroeg, ging je de gevangenis in. Als je je slecht gedroeg in de gevangenis, ging je naar Alcatraz. De grootste criminelen werden hier gebracht. De beroemdste zijn Al Capone (filmtip: The Untouchables), Mickey Cohen (filmtip: Gangster Squad), Machine Gun Kelly en Robert Strout a.k.a. Birdman. 

Waar wij zelf nog van versteld stonden, was dat er voor ons een audiotour was, in het Nederlands! Ik bedoel, hoe klein is ons land? Dat moet wel laten zien hoe veel welvaart er in ons kleine kikkerlandje is, als zelfs in onze taal een audiotour beschikbaar is, aan de andere kant van de wereld, waarvan de meeste Amerikanen niet eens weten dat die taal bestaat.

Maar goed, de audiotour leidde ons aan de hand van verhalen door de hallen van de gevangenis. De gevangenen zaten in cellen van 2,5 bij 2 meter, met enkel een bed en een toilet. Wat een grimmigheid, met zijn honderden in dezelfde straat, zo noemen ze de hallen hier. Verder kreeg je wat meer inzicht in ontspanningspogingen van de verschillende criminelen (filmtip: Escaping Alcatraz of Escape plan). Zo hadden gevangen ooit met alleen afgebroken lepels een gat in de muur gegraven naar de tussenschacht, deze kon je nog steeds zien. Niet veel verder kon je ook nog de afdrukken van granaten in de grond bewonderen, die gebruikt waren door bewakers om een andere bloederige ontsnappingspoging te doen stoppen. 

Zo waren we na 45 minuten helemaal overladen met informatie, ik wil hiervan ook niet te veel vertellen want anders blijft er weinig over voor jullie om te bezoeken. 

Conclusie: Massatoerisme is een keuze, maar het was in dit geval het geld waard.

Een gedachte over “14 Oktober: Alcatraz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s