26 juli: Montréal

Montréal, na 7 vlucht uren, met voor het eerst in mijn leven degelijke maaltijden en benodigde snacks, landden we in een van de grote Franstalige steden van Canada. Heerlijk, we leven nog. Het eerste wat ik eigenlijk doe zodra ik het vliegtuig in stap is een risico analyse maken en een escapeplan opstellen, mochten we een noodlanding op zee moeten maken. Zitten we achter de vleugels? Waar zijn de nooduitgangen? Heb ik wel een zwemvest onder mijn stoel? Daarbij nog het vaste ritueel om de Safety kaart grondig te bekijken. Alles bij elkaar kost maar 10 minuten en geeft mij ontzettend veel rust.

Eenmaal op Airport Trudeau aangekomen, hoefden we volgens KLM alleen onze ruimbagage even te verplaatsen naar de connected flight band. Tot het moment dat Freek toch even voor de zekerheid wilde kijken bij de oversized bagage. Et Viola, twee prachtige fietsdozen, die wel heel erg op de onze leken, lagen er zo voor het oprapen. DIT WAS NIET DE AFSPRAAK. Onze pareltjes zouden volgens KLM direct door gelabeld worden naar onze eindbestemming Edmonton. Mooi niet dus. 

Vijf balies, 6 stewards en een paar rare opmerkingen later, worden we weer doorverwezen naar een informationdesk. Ik, als dokter in spe, begin nu pas te voelen hoe het zou moeten voelen voor patiënten die van arts naar arts worden gestuurd. Waardeloos. Tot dat er toch eentje weet hoe die kan helpen. Gelukkig konden we, natuurlijk wel tegen betaling, onze fietsen en ruimbagage een nachtje laten logeren op het vliegveld.

Dus op naar centre-ville de Montréal. Openbaarvervoer? Nee hoor, deze luxepaarden gingen liever met de Uber. Kostte maar zes Canadese dollars meer, was 30 minuten sneller en meer luxe. De kosten-batenanalyse was dus snel gemaakt. Met een Colombiaanse taxi-chauffeur genaamd Wilma, was de rit per definitie al geslaagd. Eenmaal bij de Airbnb, dachten we nog even leuk naar het centrum te lopen. De aantrekkingskracht van het bed won.

Fris ende fruitig werden we keurig om 6.15 lokale tijd wakker. Tijd om Montréal even te bezoeken. Het gekke van deze stad is dat het een mix is van het gracieuze Frankrijk, het praktische Europa en het idee dat ik Harry Potter op sommige hoeken van de straat nog wel eens tegen kon komen. Gek, het hele besef dat we ons op een ander continent bevinden, lijkt ons nog niet te vinden. Na de Canadese Notre Dame bewonderd te hebben kwamen we aan bij de old port. WAUW. Met links uitzicht op de skyline van Montréal en rechts uitzicht op het stromende, blauwgroene water, was dit echt het eerste moment dat een groot gevoel mij bekroop. Iedereen kent dit gevoel wel, het overkomt je wanneer je vrijer dan ooit voelt. Je perspectief veranderd. Alle kleine problemen stellen ineens niks meer voor en de meeste nare gedachten staan per direct achteraan in je gedachten.

Helaas kwam er snel een einde aan dat gevoel. Terug op de airport om onze vlucht richting Edmonton te halen, dachten we alles redelijk onder controle te hebben. Ruimbagage was weg en de fietsen konden gebracht worden naar de oversized bagage. Net toen we dachten onze parels in te leveren, kwam de vriendelijke dame van WestJet achter ons aan gerend om te zeggen dat ze zich nu pas realiseerde dat onze fietsen te groot waren voor in het vliegtuig……  Een gek koppel dat tezamen leek op de grote Averall en de kleine Joe van de daltons uit Lucy luck, wou vervolgens ook nog onze goed ingetapte dozen openmaken om dat even lekker te controleren. Op een geven moment stonden er maar liefst 8 man om ons heen om te zorgen dat de fietsen toch meekonden op het vliegtuig. Het leek wel een slechte aflevering van goede tijden, slechte tijden, waarin iedereen even wilde laten weten wat zijn of haar mening was. Pfff. Maar. Wel weer gelukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s